Erozyon Kontrolü

Organik yapısını yapılan kazılar sonucunda kaybetmiş yamaç yüzeylerinde bitki örtüsünün yok edildiği alanlarda görülmektedir. Yapılacak erozyon kontrol çalışmaları çoğu durumunda çok önemli olmaktadır. Yapılacak işlemlerin yanlış olması durumunda verim alınması pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle öncelikle iyi bir planlama yapılması lazımdır. Erozyon kontrolü yapılması istenen bölgenin iklimi, bakısı, toprak yapısı, yağmur durumu belirlenmelidir. Bu özelliklere göre uygun tohum türlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple bilhassa geniş proje alanları için doğru bir program yapılmasına özen gösterilmelidir. Sahip olduğu iklime uygun olarak yağan yağmurların etkisiyle çimlenmesi gerekmektedir. Bu şekilde doğal bir yol ile oluşturulan bitki örtüsünün oldukça iyi olduğu bilinmelidir. Tohum karışımında uygun unsurların yapılması sonucunda kalıcı ekim yapılması mümkün olmaktadır. Bunun için çok yıllık ya da tek yıllık seçim bilinmelidir. Kökleri taban suyuna inme eğiliminde olan tohumların yanı sıra çiçeklenme dönemlerinde olan tohumlar ayırt edilmelidir. Doğal bitki örtüsüne uygun özelliklere sahip ekim yapılması durumunda erozyon kontrolü çok daha faydalı olacaktır.

Erozyon kontrolü yapılmasının temel hedefi ise mevcut bölgenin ekosisteme kazandırılmasıdır. Bu bölgelerin kazandırılması bazı durumlarda çok uzun yıllar almaktadır. Bitki örtüsünü kazanamayan sahaların ise erozyon tehdidine her zaman açık olacağı bilinmelidir. Bu durumda kurtulmak içinde ileri teknolojiye sahip ürünlerin kullanıldığı görülmektedir. Hydroseeding Teknolojisi kullanılarak önemli bir oranda başarılı olunması mümkündür. Bu teknoloji sayesinde çok dik yamaçlarda ekim yapılması oldukça kolay olmaktadır. ayrıca toprak stabilize çalışmalarında da oldukça fazla kullanılmaktadır. Yüksek uygulama hızına sahip olması kısa sürede ekim yapılamasını da sağlamaktadır. Hydroseeding Teknoloji ile erozyon iki şekilde önlenmektedir.

Geçici çözüm istenmesi durumunda fiziksel bir uygulama alanında bir süreliğine kullanılmaktadır. Ancak kalıcı bir bitki örtüsünün ortaya çıkmasının amaçlanması istenirse uzun bir süre çalışma yapılması gerekir. Erozyon kontrolü yapılan topraklarda bitki örtüsünün çok daha hızlı bir şekilde çıkması da mümkündür. Bunu sağlamak için toprağın kimyasal yollara güçlendirilmesini sağlayan unsurlarda kullanılabilir. ProGanics Biotic Soil Media bu alanda oldukça çok kullanılmaktadır. Makul bir fiyata alınmasının yanı sıra oldukça verimli olduğu görülmektedir. Yaklaşık 36 kamyon toprak kullanılarak yapılması sağlanan bitki örtüsü 2 tank ProGranics ile de çok daha hızlı sağlanabilir. Bilhassa erozyon ihtimalinin çok yüksek olduğu yerlerde zamanın önemli olmasından dolayı bu seçenek kullanılmaktadır. Kolay ve basit bir şekilde yapılan işlem sonucunda hızlı bir karışıma sahip olmasından dolayı erozyon kontrolü için tavsiye edilmektedir. Bir başka ürün olan ProMatrix de erozyon kontrolünde önemli bir yere sahiptir. Özellikle dik ve orta eğimli yamaçlarda kullanılmaktadır. Flexterra ise esnek büyümeye sahip yamaçlarda kullanılır. Erozyon kontrol Örtülerine göre çok daha iyi bir koruma sağlamasının yanında toprağa hemen yapışan bir teknolojiden de yardım almaktadır. Ayrıca oluşturulan tohumda yüksek nem tutma kapasitesi de çok daha iyidir.