Özel Ağaçlandırma

Özel Ağaçlandırma

Ülkemizde doğayı koruma, geliştirmek için çeşitli projeler devrede oluyor. Bunlardan biri olarak özel ağaçlandırma olduğunu söylememiz mümkündür. Özel ağaçlandırmanın yapılmasının en temel sebeplerinden birisi, boş orman toprakları ve Hazine arazilerinde ağaçlandırmaların yapılması, erozyon kontrollerinin yapılması amaçlanmaktadır. Özellikle ülkemizde oluşabilecek erozyon problemlerine karşı ağaçlandırmaya yönelik projeler geliştirilmektedir.

Özel Ağaçlandırma Yapılan Sahalar Nerelerdir?

Gel gelelim özel ağaçlandırma ilgili olarak yapılabilecek alanlarda belirtilmiştir. Bu alanları belirtmeye kalktığımızda ise Bozuk orman alanları ile orman toprağı sahalarında, Hazine arazileri ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki  alanlarda, Gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyet ve tasarrufundaki alanlarda ağaçlandırma sistemleri gerçekleşebilir. Ağaçlandırmayı yapabilecek tüzel kişilere göz atıldığında ise bunlar,

  • Kamu kurum ve kuruluşları
  • Belediyeler
  • Tarımsal kalkınma kooperatifleri
  • Köye hizmet getirme birlikleri
  • Vakıflar, dernek ve şirketler

Tüm bu belirtmiş olduğumuz özel kurumlar ağaçlandırma sistemlerini de gerçekleştirebilmektedir. Yapabileceklerin yanında kimlerinde ağaçlandırma yapamayacağını bilinmesi gerekir. Onları saydığımızda, Yabancı uyruklu olanların dışında tüzel kişiler de hem ağaçlandırma hem de erozyon kontrollerini yapamazlar. Bu konuda devlet bu gibi kişilerin ağaçlandırma yapmasına izin vermemektedir. Sadece yukarıda belirtmiş olduğumuz kurum ve kuruluşlar belirtilen yerlerde ağaçlandırma işlemini hayata dönüştürebilir. Burada önemli olan hususlardan birisi de devlet ormanı bile sayılabilecek yerlerde ağaçlandırma yapılabilecek olması diyebiliriz.

Ağaçlandırmaların yapılacağı belli yerler yer almakta ve bu belirtilen yerler doğrultusunda mutlaka ağaçlandırma işlemlerine başvurmanız gerekiyor. Özellikle son dönemde sorulan bir başla sorulardan birisi de devlet ormanı sayılabilecek alanlarda sorunsuz bir şekilde ağaçlandırmaların yapılıp yapılamayacağı diyebilmemiz mümkündür. Devlet ormanı sayılan yerlerde arazi tahsis edilerek rahatlıkla ağaçlandırma gibi işlemler yapılabiliyor. Orman alanlarında ağaçlandırma yapmak istiyorum derseniz de tahsisi istenen saha en az 5 dekar büyüklüğünde olmasına mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Sadece belirtilen alanlar için değil aynı zamanda arazinin ölçüsünün ne kadar olduğu da göz önünde tutulan bir diğer kıstasların başında yer alıyor.

Özel Ağaçlandırma Nerelerde Yapılamaz?

Özel ağaçlandırma, verimli devlet ormanlarında kesinlikle yapılmamaktadır. Özel ağaçlamanın yapıldığı yerler daha çok boş kalan arazilerdir. Bu arazilerin ağaçlandırılarak doğayı korumak, erozyon kontrolü yapabilmek amaçlanır. Aynı zamanda da Özel ağaçlandırmaya uygun olan orman alanlarına bakıldığında her yıl yılda en az bir defa tespit edilerek internet üzerinden yayınlanmaktadır. Bu sayede hangi bölgelerde ağaçlandırmaya ihtiyaç olduğu tespit edilerek duyurulmaktadır. Ormanlık alanlarda ağaçlandırma yapılmak istendiği zaman ise yapılması gereken en önemli yollardan birisi de en yakın orman idaresine başvurmak olacaktır. Başvuru işlemleri sonrasında onay alınmasının ardından hak sahibi olunur. Gerekli başvuru bedeli ve başvuru bedelinin yatırılacağı tarih  ilgili kişiye iletilir.

ÖZEL AĞAÇLANDIRMA PROJE TANZİMİ:

1.Müracaat aşamasında istenilecek belgeler:

  • Orman ve Hazine Arazilerinde;

– Saha tahsis belgesi

– İlgiliye ait T.C. kimlik Fotokopisi

– 50 Ha üzerinde özel ağaçlandırma yapmadığına dair tutanak

– Kurum İçerisinde birinci dereceden akrabasının olmadığına ilişkin yazı

– Sahaya ait Memleket/Amenajman/Kadastro haritalarının tanzimi

  • Sahipli Arazilerde;

– İlgiliye ait T.C. kimlik Fotokopisi

– Tapu Fotokopisi

– Güncel Tapu Kaydı

– Koordinatlı Çaplı Tasarruf Belgesi

– Tapunun başkasına ya da birden fazla kişiye ait olması durumunda diğer hissedarlardan alınacak muvafakat yazısı (Noter Onaylı)

Özel Ağaçlandırma talebi olan kişinin yukarıda belirtilen dosyaları İlgili İşletme Müdürlüğüne bir dilekçe ekinde sunması ve talebinin olumlu olarak değerlendirilmesi durumunda 90 gün içerisinde 6912 nolu Özel ağaçlandırma tamimindeki dizpozisyona uygun şekilde Serbest Orman Mühendisliği Şirketine Özel Ağaçlandırma Projesi tanzim ettirmesi gerekmektedir.

  1. Toprak ve Su Analizlerinin yaptırılması:

Özel ağaçlandırma projesi yapılacak saha üzerinde öncelikle saha büyüklüğüne bağlı olarak (10 Ha/Adet) toprak analizi ve su analizi yaptırılır. (Toprak yapısı değişkenlik gösteriyorsa toprak analizi yapılacak profil sayısının artırılmasında fayda görüyoruz.)

Açılacak olan toprak profili 120 cm derinliğinde olmalı ve 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm olacak şekilde her profil çukurundan 4 adet numune alınmalıdır. Alınacak her numune daha önceden etiketleri yapıştırılmış olan yarım kilogramlık poşetler içerisinde laboratuvara iletilecektir. Ayrıca sahada sulama amacı ile kullanılacak su numunesi, alındığı gün içerisinde iletilmek koşulu ile en az 1lt lik pet şişe içerisinde laboratuvara verilmelidir.

Numune sonuçları değerlendirilerek proje içerisinde uygulamaya yönelik hangi türlerin kullanılacağı belirlenecektir.

  1. Ofis Çalışmaları:

Özel ağaçlandırma projesi yapılırken sahada ihtiyaç doğrultusunda üretim, bakım ve koruma amaçlı konteynır, karavan ile hangar-depo, sulama havuzu, enerji nakil hattı ve servis yolu yapılmasına izin verilebilir.

Sahanın mülkiyetine bağlı olarak;

Orman arazileri üzerinde, Hangar ve depolar; temel kullanılmadan toprak veya demirli ya da demirsiz beton zemin üzerine geçici olarak 25 hektara kadar olan sahalarda 40 m², 25 hektarın üzerindeki sahalarda ise 120 m²’ yi geçmeyecek şekilde tamim ekindeki standartlarda yapılabilir. Ayrıca aynı sahaya hangar – depodan başka en fazla iki adet taşınabilir konteynır ve ya karavan konulabilir.

Hazine Arazilerinde; Ormanlık alanlarda ilaveten proje sahası yatay alanının %0,1 (binde bir) ‘ine kadar alanda projeye uygun standartta prefabrik yapılabilir. Bu miktar 3000 m²’yi geçemez.

Sahipli Arazilerde; Ağaçlandırma bakım, koruma ve üretim hizmetlerinde kullanılmak üzere projeye uygun standartta prefabrik yapılabilir. Bu alan proje yatay alanının %6’ sından büyük olamaz.

Proje sahibinin isteği doğrultusunda yukarıda belirtilen şartlara bağlı kalmak suretiyle özel ağaçlandırma projesi içerisinde bazı tesisler kurulabilir. Özel ağaçlandırma sahası içerisinde kullanılacak türlere ait dikim aralıklarının proje sahibi ile yapılan mutabakat doğrultusunda 20 nolu özel ağaçlandırma tamimi hükümleri çerçevesinde karar verilecektir.

Bu tesislerin haricinde kalan alanlar üzerinde öngörülecek diri örtü temizliği, arazi hazırlığı, tel ihata, fidan aralıklarına bağlı olarak yapılacak piketaj, fidan bedeli, fidan dikimi ve üç yıllık bakım bedelleri üzerinden proje yatırım giderleri cetveli oluşturulur.

Tanzim edilen proje ilgili Ağaçlandırma şefliği tarafından kontrol edilerek bağlı bulunduğu Bölge müdürlüğüne gönderilir. Proje onayı yapıldıktan sonra proje sahibi projeye bağlı kalmak kaydı ile çalışmalarına başlayabilir. Proje tanziminden sonra yapılacak her türlü değişiklik için (tür değişikliği, fidan aralıklarının değiştirilmesi vb.) revize proje yapılması gereklidir.

Yine Orman Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu esaslar dikkate alınarak ve projesinde yer alması koşulu ile ikincil ürün olarak Şahıs ve Hazine arazilerinde alt tarım ürünü, Orman vasıflı araziler üzerinde ise tıbbi aromatik bitkilerin üretimi yapılabilir.