TEKNİK RAPOR
Belli bir ürün ya da metodun herhangi bir patentin ihlal edilmesine sebep olmayacak bir şekilde üretilmesine ilişkin hazırlanan rapor, Teknik Rapor olarak tanımlanmaktadır. Teknik Rapor dosyasının hazırlanması konusunda şirketinizin üretmek istediği ürünün herhangi bir ihlale sebep olup olmadığı, sebep oluyorsa eğer koruma kapsamının dışında kalarak nasıl üretim yapabileceği bir rapor olarak hazırlanması gerekmektedir. Genellikle yeni olmadığı bilinen fakat üretilmesi durumunda herhangi bir patent ihlaline sebep olup olmayacağı hususunda net bir bilgi sahibi olmadığınız zamanlarda böyle bir raporun hazırlanmaya başlanması oldukça büyük önem taşır. Böylece ürünü üretmeniz için yapacağınız çeşitli yatırımlar öncesinde ileriki dönemlerde karşılaşabileceğiniz tehlikeler minimum düzeye indirilmiş sayılır. Bu açıdan raporun hazır olması daha doğrusu hazırlık aşamasında bilgi sahibi olunması son derece önemli olan bir konudur. Böyle bir konuda gereken hassasiyeti göstermeniz sizin için ideal olacaktır.
Korunma kapsamının değerlendirilmesinde de önemli bir etkendir. Belli bir ürün ya da yönetimin, belli bir patentin korunma kapsamına girip girmediğine dair hazırlanan rapor aslında bu konuda sizi de ilgilendirecektir. Teknik Rapor dosyasının hazırlanmasına elbette ki katkı sağlayacak unsurları değerlendirmeniz gerekir. Böyle bir raporda patentin korunma kapsamı belirlenmektedir. Daha sonrasında mevcut olan ürünle karşılaştırma yapılır. İhlal olup olmadığı ise bu raporun sonucunda belirlenir. Yani karşılaştırması yapılır. İhlal durumunun sonucu ise bu raporun çıkması durumunda netlik kazanır. Genellikle patent sahibi olan bir firmanın, başka bir firmaya ait olan ürünün kendi patentini ihlal ettiğini bilen ve böyle bir şeyi iddia ettiği zamanlarda böyle bir rapor hazırlanabilir. Ürünle alakalı patentin korunma kapsamında olup olmadığı yapılacak teknik çalışmalar sonucunda belirlenir.
Hükümsüzlük davalarına ilişkin teknik rapor konusu da önemli olan bir diğer konudur. Belge alan bir patent ya da faydalı olan modelin iptal işlemi için açılacak olan davalarda Teknik Rapor dosyasının hazırlanması sonucunda ortaya çıkan belgenin, belge verilebilirlik kıstaslarını karşılayıp karşılamadığının kesin olarak belirlenmesine bağlı olarak hazırlanan rapor niteliği taşır. Çeşitli araştırmalar yapılıp söz konusu olan belgenin mevcut tarihi itibariyle yeni durumda olduğu ya da olmadığı belirlenmektedir. Genellikle iptal davası yani hükümsüzlük davası açılacak olan patentler için böyle bir çalışma yapılabilir. Teknik konuların ne denli önem taşıdığını herkes bilir. Bu nedenle her alanda yani her ürün ya da hizmette hazırlanacak olan raporun büyük bir titizlikle hazırlanması gerekir. Aksi takdirde ne raporun sonucu sizi memnun eder ne de yaptığınız işten verim alabilirsiniz. Rapor hazırlama konusunda size fayda sağlayacak çok sayıda kaynak olabilir. Ancak her kaynağa itibar etmemeniz sizin menfaatinize olacaktır. Net, doğru ve açıklayıcı bilgiler edinmeniz ve bu bilgileri etkili bir şekilde değerlendirmeniz yaptığınız işin çok daha kolaylaşmasını sağlayacaktır.
Teknik Rapor Hazırlanması
Teknik rapor nasıl hazırlanır, neler yapılması gerekir bilinmesi gereken konular arasında yer almaktadır. Bakıldığında bu tür teknik raporların hazırlanma aşamasına sunulması, mühendislik ve bilimsel çalışmaların en temel görevlerinden birisidir. Teknik rapor hazırlanırken kural ihlali dışına çıkılmadan amacına en uygun şekilde hazırlanması gerekmektedir. Kullanılmak istenen ortamlar için bu tür teknik raporlar hazırlanacağında ise ihlal durumları var mı koruma altına alınması nasıl yapılır, ortamda ki durumların incelenmesi gibi tüm hususlara en güzel şekilde dikkat edilmeye çalışılır. Teknik Rapor Hazırlanması esnasında istenen bir takım yükümlülük durumları vardır. Onlardan birisi de yetki belgelerin mutlaka hazır olması gerekiyor Aksi takdirde bu tür eyleme başvurulması doğru olmayacağı gibi çeşitli yaptırım durumlarıyla da karşı karşıya kalabilmesi kaçınılmaz olmaya başlayacaktır. Gerekli belgeler beyan edilebiliyorsa o halde teknik raporun hazırlanmasında istenmeyen sıkıntılı durumlar ortaya çıkmamış olacaktır.
Teknik Rapor Hazırlanması Süreci
Teknik raporda öncelikli olarak hataya yer yoktur. En doğru bilgilerin, risk faktörlerin ve geliştirme odaklı çözüm taşıyacak unsurların rapor içerisinde yer alması da gerekmektedir. Bu sayede doğru raporlama hazırlanarak teknik rapor, orman faaliyetleri içerisinde kullanıma hazır hale getirilmektedir. Burada en önemli dikkat edilmesi gereken hususların başında ise Teknik raporu hazırlayacak kişilerin engin bilgi ve deneyimlere sahip olması gerekir. Çünkü raporlama da yapılacak hata doğal olarak pek çok şeye olumsuz yönde etki edebileceğinde dolayı dikkatli olunmasında yarar var. Teknik raporu hazırlayacak olan Kişiler Orman Bakanlığınca bir iletişim halinde olması gerekir. Bu gibi konularda Orman Bakanlığı devreye girerek yetki veriyor. Elinizde gerekli tüm belgeleriniz var ise hemen başvuru işlemlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Belgelerin yetkili makamlara sunulması ve kısa bir süre içerisinde de onay alması halinde Teknik Rapor Hazırlanması aşamasına da bir anlamda geçiş yapılmaya başlanacaktır diyebiliriz. Burada ki en temel kıstaslardan birisi de ilgili alanlar için hazırlanacak olan teknik raporlarında mutlaka doğru bilgiler içerdiğine dikkat etmeniz gerekmektedir.
Teknik Rapor Hazırlanması Aşaması
Teknik Rapor Hazırlanması aşamasıyla birlikte artık projenin hayata başlama sürecine de adım atılmış olunur. Projede dikkat edilmesi gereken hususlar da teknik rapor üzerinden saptanmaya çalışılır. Orman ve benzeri alanların korunması, geliştirilmesi, oluşabilecek önlemlerin varsa minimum düzeye indirilmesi adına artık bu yola başvurulur hale gelmeye başlandığının altını çizmemiz de fayda var. Teknik rapor hazırlama işlemlerinin daha çok mühendislik alanı içerisine girmiş olduğunu söylememiz gerekiyor. Teknik raporun hazırlanmasında da mutlaka ilgili ve belirtilen yerlerin olması önemli bir konudur. Rapor, ilgili ortamları en ince ayrıntısına kadar incelendiği ve rapora yansıyacağı zaman dilimine kadar da geçerli olacaktır. Bu sayede en doğru bilgiler ışığında teknik raporlar yetkili kişilerce hazırlanıp gerekli yerlere de teslim edilir. Ardından teknik rapor üzerinden çalışmalara başlanır.